Dessertvåfflor med vaniljglass och drottningsylt

Idag är det våffeldagen och som jag längtat! Har varit sugen på en varm och frasig våfflar med kall vaniljglass jättelänge nu och idag äntligen blev det en. Och för att göra det lite bättre blev det även drottningsylt till, kan det bli bättre? Självklart är allt gjort från grunden och det blir även bäst, inga konstigheter att göra heller! 
 
 
 
Börja med det som tar längst tid, alltså: 
Vaniljglass

2,5 dl Grädde 
2,5 dl Mjölk 3% eller lantmjölk 
1 krm Vaniljpulver 
1,5 tsk Vaniljsocker 
1 Gelatinblad 
6 Ägggulor 
1,25 dl Strösocker 
 
Blanda mjölken och grädden i en kastrull tillsammans med vaniljerna. Koka upp sakta och se till att det inte bränns vid. 
Lägg gelatinbladet i blöt.
Vispa äggullorna och sockret fluffigt. Häll sedan i gräddblandningen tillsammans med äggfluffet. Häll sedan tillbaka i kastrullen för att värmas upp ytligare en gång. Nu ska det värmas upp till 84ºC. Tillsätt sedan gelatinbladet som legat i vattnet och rör om tills det har löst upp sig. Sedan ska det kylas ner med hjäl av ett vattenbad. 
När glassmeten har svalnat så häll i den i en glassmaskin eller in i frysen och rör om var 20:e minut tills den är färdig. 
 
 
 
 
Drottningsylt

150g Blåbär 
250g Hallon 
200g Syltsocker 
 
Häll bären i en kastrull och värm upp. Mosa bären, kan hälla i en skvätt vatten för att hjälpa det hela lite. Tillsätt sedan sockret och koka i ca 5 minuter. Skuma av med hjälp av en sked och häll sedan upp sylten i en burk. Låt svalna på köksbänken. Går bra att servera halv ljumen tillsammans med våfflan, men förvara i kylen. 
 
 
 
Dessertvåffla

3 dl Mjöl 
4 dl Mjölk 
100g Smör 
2 tsk Bakpulver 
 
Häll mjölet i en bunke, tillsätt hälften av mjölken och rör om. Tillsätt sedan resten av mjölken och rör om till en jämn smet. Smält smöret och häll i smeten. Tillsätt sist bakpulvret och rör om ordentligt. 
Grädde våfflorna i ett våffeljärn till önskad färg. 
 
Servera med din hemgjorda glass och drottningsylt! 
 
 
 
 
Visa fler inlägg