Mini-Semlor

Nu är jag hemma igen! Har varit i utlandet och haft det skönt och varmt! 
 
Har inte bloggat på länge men jag har bakat! För två veckor sedan bakade jag mini-semlor för mitt UF-företag Wonderfulbaking UF som jag skulle sälja på kontaktmässan på min skola! Gick jättebra och fick massor av beröm och fina kommentarer från folk som smakade min semlor! Bl.a. "Vad söta!" "Perfekt storlek för en semla, vanliga semlor är alltså för stora!" "Gud så gott!" Vilket gör mig väldigt glad! 
 
Receptet är från vinnaren av "Hela Sverige bakar" Caroline Ahlqvist som är en mycket duktig bagare och ger mycket insperation! Hennes semlor är lite mer ytänkade och hon hade lemoncurd och lakritsgrädde som fyllning. Jag använde mig dock av den vanliga mandelmassesemlan! 
 
 
Mini-Semlor
 
Degen: 
50g blå jäst
3 dl mjölk
1 dl socker
1 msk mortlade kardemummakärnor
1 ägg
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk salt
100g rumsvarmt smör
12 dl vetemjöl special
 
 
Precis som vilken deg som helst så ska man värma vätskan, alltså mjölken, till 37Cº och smula i jästen. Finns möjligheten till en bakmaskin eller en assistent så använd den, men går även bra för hand. Häll sedan i sockret, kardemumman, ägget, salterna och smöret i bakmaskinen och rör om. Häll i mjölet och arbeta degen i ca 10 minuter. 
  Nu ska degen jäsa första gången i 1h. 
  När degen har jäst ska det bakas ut 40 bullar. Eftersom det är minisemlor så blir de ganska små, ca 30g per bulle. För att bullarna ska bli bäst och finast så ska man rulla dem på ett speciellt sätt. Svårt att förklara utan en bild eller video men jag försöker! 
1. Ta handen och böj fingrarna så alla fingrar blir krokar. 
2. Sätt degklumpen på arbetsbänken och lägg handflatan på bullen
3. Arbeta degen i cirkulära arbetsrörelser och tryck med handflatan
OBS Använd inte så mycket mjöl, då glider bara bullen omkring. 
  Hoppas förklaringen hjälpte... Ska försöka lägga upp bilder! 
 
När alla 40 bullar är rullade så ska de jäsa yttligare 1h. 
  Pensla bullarna innan gräddning men ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 6 minuter i 225Cº. 
 
Låt bullarna svalna och sedan skär av toppen för att få ett lock och gröp ur bullen där fyllningen ska vara. 
 
Fyllning
150g Mandelmassa 
Urgröpningssmulorna från bullarna 
Mjölk 
 
Riv mandelmassan och blanda i urgröningssmulorna från bullarna. Hur mycket mjök man ska ha beror på vilken konsistens man vill ha på fyllningen. Lös fyllning = mycket mjölk. Fastare fyllning = lite mjölk. Men innan mjölken ska blandas i ska den först värmas! Varför? Jo det blir mycket bättre! Så enkelt är det ;) 
 
Spritsa på med grädde och på med locken, för att spexa till det ännu mer så pudra på lite florsocker! 
 
 
Visa fler inlägg