Solskensbullar

Bullar finns i olika format och smaker, dessa solskensbullar, eller vaniljbullar, är ju så goda! Detta är ett recept inspirerat från en stor bagare vid namn Roy Fares, en stor idol och inspiratör. Men jag har gjort några ändringar, först och främst för jag inte hade allt hemma, men även för att det ska bli mer mitt recept. Detta är första gången, men inte enda, jag bakat dessa bullar, lite mer tid och kärlek behövs till dessa i jämförelse med kanelbullar, men resultatet blir helt underbart. 
 
 
 
Solskensbullar 
 
Vetebullarna:
50g jäst
2,5 dl Mjölk 
9,5 dl Mjöl
0,5 tsk Salt
1 tsk Malen kardemumma
100g Smör, rumstemperatur
1,5 dl Socker 
1 Ägg
 
Smula jästen i bunken till matberedaren. Värm upp mjölken till fingertemperatur och häll i bunken med jästen och blanda runt.
Lägg i resten av ingredienserna och arbeta ihop degen långsamt. När degen gått ihop ökar du syrken lite och arbetar degen 10 minuter till tills degen har blivit slät och kompakt.
Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 30 minuter.
Dela degen i 18 lika stora bitar och rulla ihop till bollar. Använd en hand och rulla degen hårt under handflatan, då blir den som finast och jämnast. Lägg dem glest på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 60-80 minuter.
 
Vaniljkräm:

4 Äggulor
1 dl Socker
3 dl Mjölk (3% eller lantmjölk)
0,5 dl Maizena 
0,5 tsk Vaniljpulver 
1,5 tsk Vaniljsocker
30g Smör 
 
Vispa ihop äggulorna och sockeret i en bunke. Häll i mjölken i en kastrull och häll i vaniljen och vaniljsockret. Låt sjuda upp och sänk sedn värmen. Tillsätt maizenan och rör om. Häll i mjölkblandingen i skålen med äggblandningen och rör om. Häll sedan tillbaka allt i kastrulle och värm upp under omrörning, rör hela tiden till krämen är tjock och fin. Häll sedan krämen i en skål, tillsätt smöret och rör om. Sedan ska krämen få vila i kylen medan bullarna jäser. 
 
Bakning: 

Sätt ugnen på 220ºC.
När bullarna jäst klart så tryck ett hål i varje bulle och fyll med vaniljkrämen. När man gör hålet försvinner en del av luften så bullarna måste jäsa i ca 20 minuter till efter kräminsättningen. Pensla bullarna med ägg eller vatten. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 10 minuter tills dem fått en fin färg. Låt ssedan svalna. 
Innan servering ska bullarna penslas med smör ocg doppas i socker, detta kan man skippa men de är absolut finast med socker på, eller vad tycker ni? 
 
 
 
 
Visa fler inlägg