Pepparkakscheesecake med Baileys
Då var julen över. Har firat med min kära familj och har haft mysigt. Har jobbat en del över jul också och energin till julbaket har inte varit på topp. Men det blev jul ändå!
Idag har vi firat jul hos mormor med hennes syskon. Jag fick äran att stå för efterrätten och då fick det bli denna fina cheesecaken med smak av pepparkaka! Receptet är från Lousie Spis, en blogg jag har följt länge. Hade tänkt att höfta och göra en egen pepparkakscheesecake eftersom jag inte hade hittat något jag tyckte var bra, men så la Lousie upp detta recept och då tänkte jag att det får jag pröva!
Var väldigt enkel och lätt att göra, gick även väldigt snabbt. Fick högt betyg av mormor och hennes syskon!

Pepparkakscheesecake
Botten
150g Pepparkakor
50g Smör
Sätt ugnen på 175ºC. Smält smöret. Mixa pepparkakorna fint i en matberedare och häll i smöret och rör om till en fast massa. Tryck ut pepparkakorna i en springform ca 20cm i diameter. Grädde botten 5 minuter i mitten av ugnen och låt sedan svalna.
Chessecaken:
3 dl Grädde
300g Philadelphiaost
0,5 tsk Vaniljpulver
3tsk Pepparkakskryddor
1dl Florsocker
5st Gelatinblad
1dl Baileys
1dl Grädde
Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Vispa sedan grädden lätt, ska precis så att den formar sig.
Vispa sedan ihop philadelphiaosten, vaniljpulvret, pepparkakskryddorna och florsockret till en jämn smet.
Häll hälften av baileysen i en kastrull och värm upp den. Lägg sedan i gelatinbladen, en efter en i baileysen och rör om så gelatinbladen löses upp. Tillsätt sedan 1 dl grädde i kastrullen. Häll i baileysblandningen i pepparkakssmeten och rör om. Vänd sist i grädden i blandningen med hjälp en en slickepott. Cheesecakeblandningen ska vara relativit lös.
Häll i blandingen i springformen och ställ i kylen minst 3 timmar, helst över natten så den sätter sig ordentligt.
Toppingen:
50g Smör
0,5dl Socker
1,5dl Grädde
2msk Ljus sirap
2msk Kakao
1tsk Pepparkakskryddor
1krm Vaniljpulver
Pepparkakor
Lingon
Lägg alla ingredienser i en kastrull och lått koka upp. Sänk sedan temperaturen och låt puttra i 20 minuter tills såsen har blivit ganska tjock. Låt sedan svalna sen stund.
Krossa pepparkakor och häll på cheesecaken efter den har satt sig. Häll på lite av såsen och dekorera med lingon.
Servera cheesecaken med resten av såsen.

Hoppas ni alla har haft och har en bra jul! Nu ska jag börja förberedda inför nyårsfesten!
Tips! Såsen är ruskigt god till lite glass!
Ser riktigt gott ut! :)