Klassiska Lussebullar
Denna veckan är det Lucia och så är det på tiden att börja baka inför detta. Något som är ett måste på Lucia är lussebullar. Vissa tycker inte om smaken av saffran, själv så älskar jag det. Saffran är så förknippat med jul och jag får i alla fall jul-känslor när det luktar saffran!

Klassiska Lussebullar
100g Smör
5dl Mjölk
50g Jäst
250g Kesella
0,5g Saffran
1,5dl Socker
0,5tsk Salt
17dl Vetemjöl
1 Ägg
Russin
Smält smöret i en kastrull. Häll sedan i mjölken och rör om, värm på om det behövs, temperaturen ska vara 38ºC. Häll sedan degspadet i en bunke eller köksmaskin. Smula i jästen och rör om tills den har löst upp sig. Blanda sedan i kesllan och saffranen. Tillsätt sockret och saltet och till sist mjölet och arbete ihop till en bra deg.
Låt degen jäsa 40 minuter i bunken med en handduk över. Sedan ska lussebullarna bakas ut. Degen ger mellan 30 till 40 bullar. Jag har gjort klassiska S-formade bullar, men lusse-bullar kan man göra på tusen olika sätt!
Sedan ska bullarna läggas på plåtar och sedan jäsa 40 minuter till. Sätt då på ugnen på 250ºC.
Pensla bullarna med ägg och dekorera med russin.
Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Låt svalna och servera till den värmda glöggen eller till ett kallt glas mjölk!

Men åh vad fina! Jag röstar för luciafika i helgen!;)