Farmors Kjebokakor

Uppe med tuppen idag! Vaknade kl 7 och var helt klarvaken, så då tänkte jag att jag bakar bröd så det blir en lyxfrukost! Sagt och gjort. Brödet som blev är ett bröd som min farmor bakade när hon fanns hos oss. Pappa tycker detta brödet är nostalgi och som jag tror, en av hans favoriter.Frukosten blev mycket lyckad, blir ju inte bättre än nybakat bröd!
 
 
Farmors Kjebokakor
100g Smör
0,5 l Vatten
0,5 l Mjölk
100g Jäst (2 paket)
1 dl Sirap
1,5 tsk Salt
12,5 dl Rågsikt
9,5 dl Veremjöl
 
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan de båda vätskorna i kastrullen. Smula ner jästen i vätskan. Häll över degspadet i en skål. Tillsätt salt, sirap och de båda mjölsorterna. Arbeta ihop till en fin deg och låt den sedan stå och jäsa i 30 minuter. 
   När degen har jäst så ska den delas i 8 delar. kavla ut dem till runda brödkakor, de blir ca 16-18cm i diameter. Låt bröden jäsa på plåtar i 20 minuter innan dem naggas och åker in i ugnen. 
   Sätt ugnen på 225 grader medans bröden jäser på plåtarna. Grädda sedan bröden mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna. Ät det direkt till frukst, kvällsmat eller varför inte till en god soppa? Men eftersom det blir 8 brödkakor så kanske man inte äter upp allt på en gång, så det är självklart bra att frysa in brödet och njuta av hembakat bröd även när
   
 
 
3 kommentarer publicerat i Bröd och Müsli
Taggar: Bakning, Bröd, Farmors bröd, Hembakat, Hemmagjort, Kjebokakor, Nybakat bröd
#1 - - Hanna :

Åååh sån mysig blogg du har Ester! Blir inte lite gottesugen när man kollar på alla fina bilder och spännande recept! ;)

Svar: Åh tack så mycket Hanna! Glad jag blir!! ^^
Ester

#2 - - Carina Larsson:

Nostalgi... Även jag har vuxit upp med Hillas goda brödkakor. Måste prova att baka dem och se om det går att få till det lika gott som jag minns.

Svar: Ja, jag hoppas receptet gör farmor rättvisa!
Ester

#3 - - Anonym:

Nu står degen på jäsning , halverade receptet gör ja hade bara 50g jäst hemma idag ! Hoppas dr blir bra :)))