Wienernougat

Långt mellan inläggen men nu har jag äntligen tagit jullov och då kan jag börja med mitt jul-godis-bloggande! Ni kommer få recept på kola, knäck och en underbar vitchokladtryffel. Kanske bjuder på något mer julgodis, några förslag som ni är intresserade av att få receptet på? Jag bakar gärna och julgodis får man ju aldrig nog av. 
  Detta recept är busenkelt (som de flesta julgodis recept) och otroligt gott! Min kära mormor tycker dessa härliga godbitarna är väldigt goda och jag kan inget annat än hålla med henne! 
 
 
Wienernougat 
 
250g Nougat
125g Mörkchoklad
100g Flagna mandlar
 
Smält nougaten över ett vattenbad. Under tiden så ska den mörkachokladen rivas. När nougaten har smält så ta bort bunken från vattenbadet och vänd i den rivna chokladen tills den är helt smält. Detta gör man för att tempurera chokladen, då smälter inte godiset lika fort när man håller godisen mellan fingrarna. 
  Ta fram en torr stekpanna och häll i de flagna mandlarna. Mandlarna ska ni rostas lite för att få fram en djup och god smak. Sätt på plattan på hög värme och flippa mandlarna (som man flippar en pannkaka utan stekspade) med tio sekunders mellanrum. De är klara när de har fått en lätt ljusbrun färg, det går väldigt fort så låt de inte stå för länge, de kan lätt få för mycket färg och så smakar det bränt. Detta kräver alltså lite finkänsla och falkögon. 
  Blanda sedan i mandlarna i nougat och choklad blandningen. Häll smeten i en form med plastfolie, formen ska ha måtten 20x20 cm. Låt formen stå i kylen minst 3h. 
  Lossa sedan chokladkakan med hjälp av plastfolien och lägg chokladkaken på en skärbräda. Värm en lång kniv under varmt rinnande vatten Dela sedan chokladkakan i avlånga rutor och förvara kallt. Ta sedan fram den underbara wienernougaten lagom till Kalle-Anka eller till adventsfikat. 
 
 
#1 - - Annika:

Mumsigt :D