Julkola

Vad är jul utan julkola? Det är inte en riktig jul! Så här ska ni få ett recept på en underbar julkola som är ett måste till julgodisbordet. 
  Som ni kanske kan förstå så är detta min favorit godis bland julgodiset. Den är så förknippad med jul och det är som att stoppa jul i munnen när man äter denna härliga julkola. 
 
 
Julkola 
 
4 dl Socker
1 dl Brunt farinsocker
1 dl Kakao
3 dl Grädde
1 dl Ljus sirap
50g Smör
1/2-1 msk Vaniljsocker
 
Blanda alla torra ingredienser i en tjockbattnad kastrull. Häll sedan i grädden, sirapen och smöret. Koka sedan upp blandningen på medelhög värme. Det ska absolut inte röras om i kastrullen medans det kokoar utan det sköter sig självt. Om det finns en baktermometer till hands så är den att rekomendera. Kolan kokoas i ungefär 30-40 minuter beroende på vad man har får spis. När kolan har nått 120ºC så är kolan klar. Har man inte en termometer så får man göra vattentestet under tiden kola kokar. Då häller man upp en liten slev i ett glas och spolar med kallt vatten, är kolan tillräkligt seg så kan kan rulla den till en boll så är kolan klar. 
  Häll upp kolan i små kolaformar. Blir ca 80-100st. 
 
 
 
 
 
#1 - - Annika:

Gott!