Rågkusar

Nybakat bröd! Har sagt det förr men säger det igen, finns det något godare än en nybakad brödbit med smör och ost? Speciellt nu när det är lite kylligt ute! 
  Detta recept är både gott, enkelt och nyttigt! Det blir i alla fall inte bättre! 
 
 
Rågkusar
 
50 g Jäst
2 dl Ljummet vatten
3 dl Rumsvarm mjölk
1 tsk Salt
6,5 dl Rågmjöl
1 dl Rågkross
5 1/2 dl Vetemjöl
50 g Rumsvarmt smör
Havregryn
 
Smula ner jästen tillsammans med vätskorna. Blanda i saltet, mjölen och rågkrossen. Tillsätt smöret och rör om till en fin deg. 
  Låt degen jäsa i 40 minuter. 
  Lägg degen på arbetsbänken och dela den i fyra. Rulla ut varje del till en lång degkorv och lägg dem på en bakplåt bredvid varandra utan mellanrum. Låt dem jäsa i yttligare 40 minuter.  
  Sätt ugnen på 225 grader. 
  Gör fyra snitt i varje degkorv, så att det blir fyra lika stora kusar på varje degkorv. Pensla bröden med vatten och strö på havregryn. Grädda bröden i ca 20-25 minuter och ta ut och låt svalna. Bröden ska sedan gå att bryta för hand, men går självklart lika bra att skära med en brödkniv.