Wienerbröd

Bakde dessa för ett tag sedan, blev faktiskt väldigt nöjd för att vara min första gång! Har även ett annat recept på wienerbröd som jag ska pröva, men det kommer senare! 
Dessa blev väldigt goda och frasiga, dock väldigt stora! Hittade detta recept och då skulle jag självklart pröva, men när jag väl stod och skar dem märkte jag att jag fick ut många fler än vad receptet sa och då var några väldigt stora! Winerbröd kräver också en hel del tid, så det är inget man bara slänger ihop!
 
 
Wienerbröd 
11 dl Fryst Vetemjöl + mer för utbakning
60g Jäst 
3 dl Vatten 
3 Ägg 
0.75 dl Socker 
1 tsk Salt 
300g Smör 
Vaniljkräm eller sylt (ex Ekströms marzan)
 
 
Det kräver en hel tid med winerbröd, och lite tålamod. Allt som ska vara med i bakningen ska vara kallt! Även mjölet då som ska ha stått i frysen någon timme innan bakning. Även fast jäst är med i receptet så ska det vara kallt, pröva inget annat! 
   Sätt ugnen på 175 grader.
   Häll det kalla vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om till jästen har löst upp sig. Häll i mjölet, sockret, saltet och äggen. Rör om till en fin deg. Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk och kavla ut degen, använd kallt mjöl om degen är för lös. Kavlingen är viktig att man kavlar som en fyrkant och att man kavlar från kant till kant, är mycket viktigt att den inte spricker! 
   När du kavlat ut degen så skivar du 100g smör i tunna skivor och lägger på degen. Vik den sedan fyra gånger, från kant till kant, och kavla sedan ut degen till en lika stor fyrkant som innan. Upprepa nu detta moment 2 gånger.
   Nu är degen fylld med smör och utkavlad till en stor fyrkant. Dela degen i 25 stycken fyrkanter med en pizzaslicer eller en kniv. Vik in kanterna och klicka in en lagom stor klick fyllning, jag hade den klassiska vaniljfyllningen. Grädda winerbröden mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills de fått en riktig gyllenbrun färg, wienerbröd ska vara frasiga inte brända. 
   Låt de svalna inna det är dax för lyxfika!