Schwarzwaldtårta

Fullt upp i livet! Driver nu ett UF-företag i skolan där jag säljer bakverk. Denna helgen har det varit Fars dag och då har jag tagit emot beställningar så det är vad jag sysslat med denna veckan. 
 
Denna fina och goda Schwarzwaldtårta är en av några tårtor som går att beställa om man inte har tid, möjlighet eller lust att göra en själv. Eller så kanske man bara vill beställa en tårta för den goda sakens skull. För en del av den vinst som Wonderfulbaking Uf drar in kommer gå till ett barnhem, så man får inte bara en god bakelse, utan man bidrar även till en bra sak! 
 
Är det någon som är intresserad av att beställa något från bloggen eller har egna önskemål om att beställa något så är det bara att mejla till [email protected]
 
 
Schwarzwaldtårta
 
Schwarzwaldtårta är en klassisk tårta som bygger på  en maräng med smak av hasselnötter och grädde. Till dekoration så är det choklad som gäller. Sedan är det självklart fritt fram för fantasin att flöda när det gäller smaker. Ett stänk av apalsinlikör i grädden får tårtan bort från det klassiska men smakerna blir underbara! Eller varför inte en klick nutella och gör det till en maffig chokladtårta. 
 
Bottnarna
4 Äggvitor
3 dl Socker
100g Hasselnötter. 
100g Mörkchoklad
 
Fyllning:
1l Grädde
100g Mörkchoklad
Dekoratoner, ex marsipanros. 
 
 
Sätt ugnen på 125 grader. Klä tre stycken bakplåtar med bakplåtspapper. Gör en cirkel på varje bakplåtspapper som har 28cm i diameter. 
  Häll hasselnötterna i en mixer och mixa hasselnötterna fint. Vispa äggvitorna till ett fluffigt skum och tillsätt sedan socker lite eftersom under konstant vispning. När man vispar äggvitorna först så går det mycket fortare än att hälla i sockret direkt i äggvitorna. När du fått en fin marängsmet (kan ha skålen över huvudet) ska hasselnötterna vändas i. Vänd i försiktigt så inte för mycket luft går ur marängen. 
   Fördela marängen jämnt på de tre bakplåtarna som är klädda med bakplåtspapper. Bred ut märängen till en ciruklärbotten och grädda alla tre bottnar samtidigt i varmluft. Bottnarna ska gräddas i 1h och sedan ska ugnen bara stängas av och låta marängbottnarna vara kvar i minst 1h, då de blir spröda och fina. 
 
Nu ska vi tempurera choklad! Chokladen ska tempureras eftersom den inte ska smälta så lätt när vi använder den och grejar med den i händerna. All choklad ska tempureras, så 200g choklad ska vi jobba med nu. 1/3 av chokladen (alltså ca 65g) ska smältas över ett vattenbad. Resterande choklad, alltså 2/3, ska finhackas. Det får absolut inte vara några stora bitar, mitt förslag är att man river chokladen, då är man helt säker på att den är finhackad. När chokladen har smält så ska man alltså hälla i den finhackade chokladen i den smälta. Rör om tills det har blivit en fin chokladsmet. Får man inte bort alla klupar så värm det lite fort över vattenbadet, ca 5 sek och pröva att rör om igen. 
   Hälften av den tempurerade chokladen ska penslas på bottnarna. Resten av chokladen ska man breda ut på ett bakplåtspapper ganska tunt. Den chokladen ska man sedan göra chokladrutor av som är det klassiska kännetecknet för en Schwarzwaldtårta. Använd en kniv eller en pizzaslicer för att göra rutorna när chokladen har stelnat. 
 
Nu montering! Vispa grädden till en ganska hård konsistens men inte för hård så den grynar sig. Lägg första botten med chokladsidan uppåt och täck med ett lager grädde. Lägg sedan på den andra botten med chokladen uppåt. Upprepa med att breda ut en jämt lager grädde. Lägg nu på sista botten med chokladen nedåt. Bred på grädde men spara lite för spritsningen. Bred ut grädden över hela tårtan så man inte kan se bottnarna. Dekorera tårtan med chokladen och en eventuellt marsipanros. Gör din Schwarzwaldtårta speciell! 
Montera gärna tårtan några timmar innan servering, då har marängen hunnit att gifta sig med grädden! 
 
 
Wonderfulbaking UF har dekorerat tårtan med initialerna WB så alla kan känna igen vart den kommer från!
Detta recept ger 10 bitar och Wonderfulbaking säljer denna tårta för 250kr/st. 
 
3 kommentarer publicerat i Tårtor
Taggar: Bakning, Beställa, Catering, Chokladkaka, Chokladrutor, Grädde, Maräng, Schwarzwaldtårta, Tårta
#1 - - Mathias:

Det där såg inte dumt ut, ser riktigt fint ut med! :) Ha en underbar kväll! :)

#2 - - Erika Lauri:

Fin tårta och god den ser ut! :)

#3 - - Annika:

Fin tårta :)